Articole

Modulul II Septembrie 2011

In luna septemebrie 2011, Centrul a gazduit Modulul al II-lea al programului dedicat studiului buddhismului tibetan, eveniment care a beneficiat de prezenta Venerabilului Jampa Lungtog, care ne-a dezvaluit din tainele buddhismului tibetan prin tema abordata:

Practica invataturilor lui Buddha – Calea persoanei de capacitate mica, a persoanei de capacitate medie si cea a persoanei de capacitate mare.”

 

Care este primul lucru pe care trebuie sa-l atingem in aceasta viata? Cum obtinem siguranta si libertatea in ceea ce priveste vietile noastre viitoare? Ce inseama sa traiesti pozitiv si cu folos? Care sunt cele zece actiuni negative pe care este nevoie sa le abandonam? Cum ne eliberam din ciclul existentelor? Ce este Samsara? Cum si de ce este nevoie de educarea mintii? Ce este iluminarea si cum ajungem acolo?

 

Explicarea Dharmei din perspectiva celor trei tipuri de persoane, ne arata capacitatea de dezvoltare a mintii de la starea ei banala, normala, pana la atingerea iluminarii. Intelegerea caii fiecarui tip de persoana este cheia intelegerii complete a invataturilor oferite de Buddha si a ordinii desavarsite de aplicare a acestora. Este de asemenea, cheia intelegerii diversitatii diferitelor aspecte ale invataturilor lui Buddha, care sunt libere de orice contradictie si care ne indica, prin practica individuala, mijloacele prin care putem atinge eliberarea completa si iluminarea.