Luna decembrie - luna generozitatii

“Calitatea generozitatii este inclusa în multe seturi de învataturi Dhamma. Unul dintre aceste seturi este cel referitor la conduita ce conduce la o renastere favorabila. Aceasta învatatura nu se aplica numai renasterii ce vine dupa moarte, ci de asemenea starilor existentei, starilor mentale pe care le creezi tu însuti în fiecare clipa, în care te stabilesti în fiecare clipa. Tu creezi lumea în care traiesti prin actiunile tale.

Fiind generos – nu doar în privinta lucrurilor materiale, ci si în ceea ce priveste timpul tau, energia ta, iertarea
si dorinta de a fi corect fata de altii – creezi o lume buna.


Ideea ca fericirea consta fie în a face lucruri doar pentru sine, animat de egoism, fie pentru ceilalti sacrificându-te pe sine – dihotomia dintre cele doua – este o idee foarte „occidentala”, însa este în antiteza cu învataturile lui Buddha. Potrivit acestora din urma, adevarata fericire este ceva ce, prin natura ei, se raspândeste. Lucrând pentru propria, adevarata bunastare, lucrezi pentru bunastarea celorlalti si lucrând pentru bunastarea celorlalti, lucrezi pentru pentru propria-ti bunastare. Generozitatea aduce recompense. Din respectarea preceptelor, a principiilor, din protejarea celorlalti de propriile tale actiuni nepotrivite, obtii de asemenea beneficii. Câstigi atentie, pretuire si respect de sine. Te protejezi pe tine însuti.


Daca obiceiurile tale tind înspre a fi zgârcit, ele creaza o lume îngusta, pentru ca în aceasta lume nu exista niciodata destul. Întotdeauna lipseste putin dintr-asta, putin dintr-aia, ori exista o temere ca vei pierde ceva sau ceva îti va fi luat. Deci atunci când nu esti generos creezi o lume îngusta, plina de frica, opusa celei încrezatoare, cuprinzatoare, pe care o creezi prin darnicie.


Generozitatea este de asemenea una dintre bogatiile nobile, pentru ca ce este de fapt bogatia, decât sentimentul ca ai mai mult decât suficient? Multi dintre oamenii care sunt din punct de vedere material saraci, sunt, în privinta atitudinii, foarte bogati. Si multi dintre oamenii care au foarte multa bogatie materiala sunt extrem de saraci. Ei sunt aceia care nu au niciodata destul, care întotdeauna au nevoie de mai multa securitate, de mai multe provizii.


Aceia sunt oamenii care trebuie sa îsi construiasca ziduri în jurul caselor, care trebuie sa locuiasca în comunitati împrejmuite, de frica ca altii ar putea sa le ia ceea ce au. Acest mod de viata este unul extrem de sarac. Însa daca practici generozitatea realizezi ca te poti descurca si cu mai putin si ca poti gasi placere în a darui altora. Chiar acolo se regaseste sentimentul bogatiei, în faptul ca ai mai mult decât suficient.
 

Asta face generozitatea: îti face mintea mai spatioasa si creeaza conexiuni bune cu oamenii din jurul tau. Dizolva barierele care altminteri ar opri raspândirea bucuriei. - Thanissaro Bhikkhu

Mai multe puteti citi aici.