Calendar Evenimente

ORATIO MENTIS - alaturi de Silvia Andrucovici
Miercuri, 23 Mai 2018, 18:00 - 20:00

 

ORATIO MENTIS

 

Ucenicii lui Vasile Andru se reunesc pentru continuarea lucrării de îmbunătățire umană, lăsată moștenire de Maestrul lor și aprofundarea scrierilor sapiențiale ale lui Vasile Andru, pentru cultură și practică filocalică.

 

Grupul se definește prin chiar cuvintele scrise de Vasile Andru în cartea Isihasmul sau meșteșugul liniștirii:

„Isihasmul azi. O experiență românească. Despre ce experiență este vorba? Relansarea în mediul laic a practicii contemplative isihaste care, prin tradiție, a aparținut ascezei monahale. Lucrarea cu mirenii, articularea acestei practici la cotidian, la trăitul în lume. Primele întâlniri mirene de practică isihastă, episodice, au putut fi inițiate de noi în 1985, la București și la Sibiu, în semiclandestinitate, în condițiile prohibiției spirituale din România. Atunci am numit procedeul Rugăciunii inimii prin termenul latinesc Oratio mentis (am folosit unori și termenul grecesc Noera proseuche), pentru a ne sustrage rigorilor cenzurii... Din 1990, întâlnirile de practică isihastă au funcționat la lumina zilei. Am întemeiat în 1990 Centrul Român de Practică Isihastă, înregistrat juridic în 1994... Programul curent al cercurilor de practică isihastă conține două aspecte: (1) aprofundarea prin studiul colectiv al tezaurului spiritual numit Filocalia; (2) deprinderea procedeului Rugăciunii minții în inimă, și a modului de viețuire isihast. Și alte bune ni se adaugă lucrând... Participanții la aceste cercuri și lucrări, începători sau avansați, nu se numesc isihaști, ci râvnitori.”

 

Tot din cuvintele Maestrului Vasile Andru:

„Cuvântul isihia (de la grecescul hesychia) înseamnă liniște lăuntrică, liniște luminată. Este liniștea bunătății și a sănătății. Este liniștea minții clare.

 

Procedeul oratio hesychasta, Rugăciunea inimii, care conduce pe cel vrednic și pe cel hărăzit, la isihia, provine din tradiția ascetică-contemplativă a primilor creștini (sec III-IV), relansat mereu de marii părinți (sec VI-XI) și structurat  (in sec XIV) ca un curent spiritual distinct.

 

Dar practica isihastă nu se reduce la procedeu. Ea este un mod de viață. Ea presupune în prealabil despătimirea și iertarea semenului, ca treaptă a despătimirii. Ea presupune schimbarea minții.”

 
Locatie : Centrul Seeds for Happiness, sala Happy (demisol)
Contact : Silvia Andrucovici - 0740.087.748; E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Galerie foto:

 
 
 

Formular inscriere

  Nume*:
  Prenume*:
  Email*:
  Nr Telefon:
  De unde ati aflat de eveniment?
  Sugestii:
  Doresc sa primesc informatii legate de activitatea centrului Seeds for Happiness pe email:
  Codul de securitate*:

Nota privind protectia datelor personale
Centrul Seeds for Happiness prelucreaza datele cu caracter personal furnizate de dumneavoastra prin acest formular in scopul inscrierii la evenimente. Datele vor fi dezvaluite numai persoanelor implicate in organizarea evenimentelor de la Centrul Seeds for Happiness. Pe viitor, aceste date ne permit sa va tinem la curent cu activitatea noastra.
In cazul în care nu doriti aceasta, bifati NU in formularul de inregistrare.
Conform Legii nr. 677/2001, beneficiati de dreptul de acces, de interventie asupra datelor, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale. Aveti dreptul sa va opuneti prelucrarii datelor personale care va privesc si sa solicitati stergerea datelor. Pentru exercitarea acestor drepturi, va puteţi adresa cu o cerere scrisa, datata şi semnata la info@seedsforhappiness.ro .

 
 

Inapoi

Flat View
Evenimente pe an
Evenimente din luna
Evenimente pe luna
Weekly View
Evenimente pe saptamana
Daily View
Evenimente Astazi
Categories
Evenimete pe categorii
Search
Cauta eveniment

Informaţii în completare